A videózás egyik alapja – rend a számítógép mappáiban

Az alapanyagokat érdemes fizikailag is több helyre elmenteni, a számítógépen kívül egy usb tárhelyre és valahová felhőbe is (felhő=tárhely az interneten). Archíválni, azaz több helyre elmenteni elég csak az alapanyagokat, hiszen abból minden visszaállítható.

Kép forrása: lwks.com

A legtöbb videószerkesztő programnál ugyanis van olyan funkció, hogy a véletlenül eltűnt (vagy helyspórolás miatt direkt törölt) alapanyag helyére simán visszalinkelhető ugyanaz később – ha megtaláljuk. Épp ezért, bár alapvető dolog a rend, mégis beszélni érdemes róla, mert értékes félórák mehetnek el azzal, ha keresnünk kell valamit.

Érdemes ugyanazt a mappaszerkezetet alkalmaznunk minden helyen, hogy ha egyik helyről elveszik valami, könnyen helyreállítható legyen.

Például egy jól használható mappaszekezet, ha minden eszközünknek van egy mappája (pl. 1-es kamera, 2-es kamera, 3-as kamera, 1-es diktafon, stb.). Az internetről (természetesen az eredeti tulajdonos engedélyével) leszedett vágóképeknek érdemes alkotni egy külön mappát, illetve a zenékhez és az exportálásokhoz is.

Szerző: Fabini Piroska

videós újságíró, dokumentumfilm rendező, szakmaigyakorlat-vezető (BA, MA)

Comments are closed.