Kezdőknek való videószerkesztő programok. Ingyenes vagy fizetős?

Többen kérdezték tőlem, hogy nem gáz-e ingyenes programot használni a videószerkesztéshez.

Néhány dolognak érdemes utánajárnod, amikor találsz egy neked szimpatikus programot:
Ha teljesen szabadon felhasználható, vagy online, akkor nem készít-e vízjelet, saját oldalára linket a videóidra? Ha igen, gondold át, hogy jó-e ez Neked pl. egy saját tevékenységedet reklámozni kívánó videónál…
Megoldás lehet, ha pl. 30 napos próbaverziót kapsz egy jobb vágóprogramból, mert akkor profibb vágóprogramod lehet, de csak erre a korlátozott időre. Tehát rengeteg lehetőséged van az egyszerűtől a profi megoldásokig.

Van aki az ingyenes verziót nem időkorlátban adja meg, hanem határt húz a képfelbontásnál. Ha nem életbevágó nagy felbontású videókat készítened, hanem elég a HD 720 p,  akkor ez remek megoldás lehet, különösen, mert a videós tartalmakat egyre többen telefonon nézik, így nem biztos, hogy számottevően észreveszik a különbséget, Te viszont jóval előbbre vagy. Ha érdekes a videód tartalma, akkor a műszaki dolgokkal kapcsolatban elnéző lesz a közönséged.

Ezen kívül létezik nagyon sok online videóvágó program, ám az ingyenes verziójuk vízjellel látja el a vele készült videókat. Inkább szólok, csak mert ismerek olyat, aki 3 órát vágott a rendkívül vonzó Filmorával, mire  leesett neki, hogy a vízjeltől csak pénzért lehet megszabadulni.

Kézenfekvő lehet még sokaknak a Windows Movie Maker használatata. Ez tényleg csak rendkívül egyszerű műveletekhez alkalmas.

Létezik mégis egy program, amelynek ingyenes verziója sem kitolás, és rengeteget tud, ez pedig a Lightworks: nekünk ez vált be a legjobban azok közül a programok közül, amelyeknek az ingyenes verzióját időkorlát nélkül használhatjuk. 
Konkrétan egy közéleti portál videócsatornáját üzemeltetve egy évig ezt használtuk. Láthatóak a hanghullámok, többkamerás felvételeket is össze lehet vele szinkronizálni. Kiváló effektek vannak, és egyedi új effekteket is lehet kódolni, vagy a mások által írtakat a fórumjukról letölteni.

Kezdőknek való fizetős programok

Magyar online vállalkozó ismerőseim közül többen esküsznek a Camtasiára:
egyszerű a használata, képes képernyőfelvételre, és az örök licensznek 200 dollár körüli az ára. Az első 30 nap ingyenes.

Filmes ismerőseim viszont leginkább a Filmora fizetős verzióját szokták ajánlgatni, sőt maguk is használják egyszerű videószerkesztésekhez.
Igazán kedvező, 40 dollár az éves előfizetés díja.
Az ingyenes verziója vízjelet tesz az elkészült videóra.

Az Adobe PremierePro-val kezdők kiválóan elboldogulnak, az első 30 nap itt is ingyenes.
Van, aki szerint borsos a havi 25-30 euró+ÁFA/hó körüli induló ár (régebbi ügyfelek kedvezőbb ajánlatot kapnak), cserébe viszont a fejlődésnek elég tág teret nyújt, hogy a Premiere kiismerésével elindulhatunk az animációkészítés irányába ha kibővítjük a csomagunkat After Effects-szel.

Szerző: Fabini Piroska

videós újságíró, dokumentumfilm rendező, szakmai gyakorlatvezető (BA, MA)

Comments are closed.