Mikrofon oktatóvideókhoz, interjúkhoz

A mikrofon egyik alapvető működési elve, hogy a leghangosabb, vagy legközelebbi hangot emeli ki, ha pedig nem könnyű ezt neki beazonosítani, akkor felerősít mindent, amit csak hall. Nagyjából a mikrofonok minőségét a beszédszünetekben hallható sistegés minőségéből ki lehet okoskodni.

Amikor a YouTube-ra videókat kezdtünk gyártani, akkor gyakran kerültünk olyan spontán helyzetbe, hogy nem állt mellettünk profi eszközpark és személyzet, ám szerettük volna, ha a munkánk gyümölcse nem valami élvezhetetlen amatőr videónak látszik. Csak a kreativitásunk és a pénztárcánk szabott határt a próbálkozásainknak, ezek tanulságait foglalom most össze.

Az első olyan videómnál, amikor nem volt mellettem technikai személyzet, egy iPhont tettünk az interjúalany elé az asztalra, és azt a hangot vágtam a kamera képe alá. Próbálkoztunk a sima kamera hanggal is, de ahhoz nem tudott elég közel ülni az interjúalany, hogy ez élvezhető legyen. Ráadásul vágásnál nem sikerült konvertálni a hangot, így maradt egy kis elcsúszás a telefon hangjának a ritmusa és az interjúalany szájmozgása között, így legközelebbre azt a tanulságot levontuk, hogy legszerencsésebb, ha a mikrofon és a kép ugyanabba az eszközbe van bekötve.

Mivel szűk volt az időkeret, így a szerkesztőséghez közeli Euronicset és a Media Marktot rohamoztam meg egy csíptetős mikrofonért, egy jack 5 méteres hosszabbítóért, és egy jack 2,5-ről 3,5-re való átalakító adapterért (kb. ilyenért: https://www.aliexpress.com/item/AliExpress-Fulfillment-2-5mm-to-3-5mm-headphone-adapter-3-5-mm-jack/439875503.html) , mert a kameraként használt fényképezőgépen a mikrofonhoz csak 2,5-es csatlakozási lehetőség volt. Akkor egy elég egyszerűcske Hama clips CS 460 mikrofont vettem.

Kiválóan működött, ha rácsíptettem az interjúalanyra. Próbáltuk úgy is használni, hogy több résztvevős beszélgetésnél középre helyeztük, de úgy már csak bizonyos távolságig működött.  Egyszer a budapesti Deák térhez közeli lakásban – ahol az ablak alatt egy zenei fesztivál volt – vettünk fel egy többrésztvevős beszélgetést ezzel az egy mikrofonnal úgy, hogy a beszélgetés résztvevői közé, az asztalra helyeztük. Még zárt ablak mellett is olyan tragikus színvonalú lett a felvétel hangja, hogy muszáj volt megismételnünk a felvételt.

Igazából amíg egy-egy beszélőre csíptettük föl,addig még egész jó volt a hang. Akkor világosodtunk meg, hogy

a mikrofon egyik alapvető működési elve, hogy a leghangosabb, vagy legközelebbi hangot emeli ki, ha pedig nem könnyű ezt neki beazonosítani, akkor felerősít mindent, amit csak hall.

Különösen igaz ez a beszélgetések szüneteiben, amikor nem kap erős inpulzust. Nagyjából a mikrofonok minőségét a beszédszünetekben hallható sistegés minőségéből ki lehet okoskodni. Ezt a sistergést kicsit le lehet venni zajszűrő programokkal, de nagy csodát ne várjunk, ha túl sok zajt kell kiszűrni, akkor az a beszédhangból is kiszűr bizonyos elemeket, amitől torzzá válik a beszéd is. Szóval jobb a zajos felvételt megelőzni.

Az első saját csíptetős mikrofonunk végét jelentette, amikor egy artistával készült beszélgetéskor letört a csíptetője. Akkor az Ebayről rendeltünk néhány egyszerű, olcsó mikrofont, ilyesmit.  Működő megoldást jelentett, ha emberre csíptettük, nem pedig letettük középre.

Mindazonáltal az egyszerre több résztvevős beszélgetés minőségi felvételét még nem éreztük megoldottnak. Többek tapasztalatát kikérdeztük, és arra jutottunk, hogy 

ahhoz, hogy több résztvevő beszélhessen a videóban, nagyjából háromféle lehetőség van:

  • Csíptetős mikrofont vagy mikroportot teszünk minden beszélőre.
  • Riportermikrofont alkalmazunk.
  • Puskamikrofont alkalmazunk.
  • A beszélők közelről közbeülnek egy direkt több beszélőhöz kifejlesztett asztali mikrofont.

Tapasztalatok a csíptetős mikrofonnal:

Az olcsó csiptetős mikrofon jól működött a fényképezőgépbe kötve. De csak egy hangot lehetett bekötni, kettőt nem bírt már kezelni, azért ez mégis csak egy fényképezőgép.

Még szerencse, hogy újságíró lévén volt egy diktafon kéznél, így az egyik csiptetős mikrofont abba kötöttem bele.  Nem csúcs kategóriás diktafon, így azért a hang sem volt stúdió minőség, de azért egész vállalható.

Egy online tanfolyamokban segédkező ismerősünk ajánlotta a RODE SMARTLAV+ csíptetős mikrofont, hogy így legalább szuper minőséget sikerült ezzel elérnie. Na de 22 ezer forintot adni egy sima csíptetős mikrofonért?

Egy másik online tanfolyamokat készítő ismerősünk egyszerűen vett egy Olympus WS-831 diktafont, és mikrofon nélkül egyszerűen ebbe beszél a videóiban.

Mikroportot kölcsönözni is lehet, 1 napra akár 2000 forintért is találtunk ajánlatot.

Az egyik közéleti portálnál dolgozó ismerősöm szerint ők ilyen Sennheiser EW 100-ENG G3-t használnak. Ez biztos szuper megoldás, mi speciel a mikrofonra nem akartunk 300.000 Ft-ot szánni.

Tapasztalatok a riportermikrofonnal

Amikor tv-be való dokumentumfilmeket készítettünk, akkor rendszerint kéznél volt egy hangmérnök, ám az internetre való videókészítésre való átálláskor csak a kreativitásunk szabott határt a próbálkozásainknak.

Mivel a dokumentumfilmes cuccból örököltünk egy érett korú XLR mikrofont, így kitaláltuk, hogy rendelünk hozzá egy jack átalakítót, és király lesz. Megrendeltük, és bejött, még zajos kávéházban is képes volt jó minőségű felvételre.

Akkor huppantunk csak le a földre, amikor a nézők visszajeleztek, hogy telefonon nézve a videót nincs hang azokon a helyeken, ahol az XLR-ből jack-ké alakított csatlakozású riportermikrofont alkalmaztuk. Hetekig bújtuk megoldás után az internetet, mire leesett, hogy a telefonok nem tudják kezelni ezt a típusú hangot, így a videószerkesztő programban a hangcsatorna állításainál át kell mindkét hangcsatornát “bal” állásba rakni, és akkor működik. 

Puskamikrofon

Puskamikrofonnal elkerülhetően a csíptetős mikrofon és a ruha közti súrlódások, mivel ez a kamerával együtt fordul, és a szemben lévő hangot erősíti föl. Már többször nekirugaszkodtunk, hogy kölcsönzünk egyet 2000 forintért egy napra, de végül nem jutottunk még el odáig. Ha van valakinek ezzel tapasztalata, akkor örömmel várom.
Új ára 70.000 Ft körül van.

Asztali mikrofon

Ilyet többen használnak ahelyett, hogy mindenkire tennének, inkább közel ülnek hozzá. Van pl. ilyen olcsó, 5-6000 forintos is, másnak pedig Facebookos élő videókhoz a 70 ezer forint körüli Apple-féle megoldás vált be.

Talán az éri meg a legjobban, hogyha semmilyen eszközünk nincsen, viszont szeretnénk beruházni, hogy kölcsönzéssel kipróbálunk többféle eszközt, és amelyik a legjobban beválik, azt vásároljuk meg. 

Szerző: Fabini Piroska

videós újságíró, dokumentumfilm rendező, szakmai gyakorlatvezető (BA, MA)

Comments are closed.