fbpx

Mit tegyél, ha gyenge a számítógéped a videószerkesztéshez?

Erre a legtöbb szakértő kézenfekvő válasza, hogy vegyél egy erőset. Csak hát ugye nem feltétlenül van az embernek kéznél hirtelen 300-500 ezer forintja erre.

Most abban igyekszem segítséget nyújtani Neked, hogy milyen fogásokat tudsz alkalmazni, ha egy egyszerű, 100 ezer forint körüli gépen kezdenéd a munkát.

Egy későbbi posztban fogunk ugyanakkor arról is beszélni, hogy milyen adatokat vegyél figyelembe, ha végre összegyűlt a pénzed egy jobb gépre.

Természetesen nem feltétlenül az ára számít a gépnek, hanem a videókártya mérete, a processzor fejlettsége és a mozgósítható memória. Persze nem áltatlak, egy gyenge géppel lassabb a munka, így igen nagy összeszedettségre és találékonyságra van szükséged, hogy a végeredmény minőségén az eszközhiány ne látsszon.

Amikor hirtelen egy közéleti portál videócsatornájának az elindítását rám bízták, akkor éppen semmilyen eszközünk és szoftverünk nem volt kéznél a saját – eredetileg maximum szövegírásra vásárolt -, 100 ezer forint körüli notebookunkon, egy fényképezőgépen és a telefonjainkon kívül.

Volt persze ígéretünk, hogy ha beindul a portál, akkor fogják fejleszteni az eszközeinket, de a sok pénz elköltése előtt érdemesebb volt kipróbálni, hogy tartalom területén tudunk-e olyat nyújtani, ami hosszabb távon is működőképes lesz.

Így esett, hogy 10 hónapon át egy maximum szövegírási munkára alkalmas laptopon vágtam egy közéleti portál teljes anyagát. Úgyhogy a legjobb helyen vagy, hidd el, alig akad olyan nehéz szituáció, ami ennyi idő alatt ne esett volna meg velem!

Volt gépösszeomlás, elcsúszott kép és hang, elszállt, majd újrakezdett anyagok, hogy csak a legfinomabbakat említsem. Ugyanakkor valami csoda folytán hétről hétre elkészültek az anyagok, mert minden esetből igyekeztünk tanulni.

A gyenge számítógép alapvetően kétféle problémát okozott, amit kezelnünk kellett:

  1. nagyon kicsi volt a memóriája, ezért szeretett lelassulni;
  2. elképesztően gyenge volt a videókártyája, emiatt a kép és a hang nem volt szinkronban.

Ezeknek a problémák kiküszöbölésére rengeteg módszert kipróbáltunk, mire a most részletezett következtetésekre jutottunk.

HA GYENGE A SZÁMÍTÓGÉPED, AKKOR CSAK AZT AZ ALAPANYAGOT TARTSD RAJTA, AMIN ÉPPEN DOLGOZOL!

Komolyan mondom, minden mást szedjél le róla.
Vegyél például egy USB-s külső merevlemezt, ami max. 20 ezer forint, szóval még mindig jobban jársz, mint egy gépcserével. Esetleg mindent tegyél föl egy felhő alapú tárolóra pl. Google Drive-ra, vagy Dropboxra. Legjobb, ha mindkettőt megteszed, így két különböző helyen lesz biztonsági másolatod a dolgaidról.

Amikor készen vagy egy videóval, akkor az alapanyagait is teljes egészében töröld le a gépről.

Mi van, ha bele kell nyúlnom utólag egy olyan videóba, amelynek az alapanyagait töröltem a gépről?

Sokak számára aggodalomra adhat okot, hogy időnként egy-egy régi projektbe is bele kell nyúlni. Vajon ilyen esetekben nem fog problémát okozni, hogy már törölted az alapanyagokat?
Jó esetben nem fog, vagy legalábbis kisebbet, mint ha a gépeden hagytad volna.

A legtöbb vágóprogramban ugyanis – még az ingyenesekben is – van olyan lehetőség, hogy visszamásolod a gépedre a törölt alapanyagokat, és Te mutatod meg a programnak a számítógéped könyvtárában az odavezető utat. Olyasmi neve szokott lenni ennek a funkciónak, hogy „relink missing media”, vagy egyszerűen csak „missing media”.

Azoknál a videóknál, ahol még nagy valószínűséggel várható módosítás, az alapanyag egész mappáját eredeti felépítésében másold át egy gépen kívüli helyre, ahonnan bármikor könnyen visszamásolható szükség esetén eredeti helyére, és a program magától felismeri, még a fenti lépésekre, az újralinkelésre sem lesz feltétlenül szükség.

Ha pedig már végképp túlléptél egy projekten, akkor bőven elég csak az igazán értékes eredeti felvételeket archiválnod, az olyasmiket, amelyeket bármikor pótolhatsz (pl. internetről származó ingyenes zenék, stb.), nyugodtan töröld, fölöslegesen ne foglalják a helyet.

6-8 videóprojekt után pedig mindig érdemes az egész számítógépet rendszeresen újratelepíteni.

HA GYENGE A SZÁMÍTÓGÉPED, AKKOR NE HIGGY A SZEMEDNEK, HANEM EXPORTÁLJ!

A gyenge videókártya miatt a kép és a hang – legalábbis a videószerkesztő programokon belül – szeret szétesni. Általában a kép marad le a hangtól. Különösen igaz ez, ha effekteket kezdesz alkalmazni.

Kezdetben elkövettem azt a hibát, hogy a szerkesztőprogramon belül próbáltam orvosolni a képlemaradást, de hiába húzgáltam ide-oda a képet, folyamatosan újra előjött a probléma.

Véletlenül vettem észre, hogy az összes ilyen hiba „meggyógyul”, amint exportálom a videóanyagot, és például VLC Playerrel nézem meg. Ezért rászoktam, hogy a szerkesztési felületre kerülő anyagokról pár másodperces szakaszokat exportálok, és ellenőrzésként megtekintem VLC Playeren.

Azt javaslom tehát, hogy ha gyenge a géped, akkor a videószerkesztő programban dolgozd ki, amit szeretnél, majd exportáld, és nézd meg valami videólejátszón, pl. VLC Playeren. A módosításokat aszerint folytasd, amit a VLC Playeren láttál végeredményként, önmagában a szerkesztőprogramban észlelt képnek ne higgy!

Effekteknél különösen fontos, hogy szerkeszd meg, amit szeretnél, majd az effekt körüli pár másodperces szakaszt jelöld ki, exportáld, és nézd meg pl. VLC Playeren. Újra hangsúlyozom, hogy a módosításokat aszerint folytasd, amit a VLC Playeren láttál végeredményként, a szerkesztőprogramban észlelt képnek pedig ne nagyon higgy!

Ha több kamerás felvétellel dolgozol gyenge videókártyájú számítógépen, akkor a szinkronizálásnál se a szemedre hagyatkozz, hanem használd az illesztéshez a felvételek hanghullámainak megfelelő pontját, pl. csapó vagy taps indulóhullámának megfelelő képkockát illeszd össze.

Ezen kívül minden egyes szinkronizált szakaszból ellenőrzésként készíts egy pár másodperces kijelölést, amit exportálsz, és VLC Playerrel megtekintesz. Ugyanúgy, mint az effekteknél, ezt tekintsd referenciának, a szerkesztőprogrambeli észlelt képet gyenge gépnél szinkronizálás szempontjából elfelejtheted.

Kívánom, hogy hasznodra legyenek ezek a tapasztalatok. Örömmel vennénk, ha a saját tapasztalataidat is megírnád nekünk akár e-mailen a szia[kukac]videomarketingmuhely[pont]hu címre, vagy Facebookon.

Ha pedig nagyon nem boldogulsz a gépeddel, és szeretnéd, hogy segítsünk videószerkesztő programot telepíteni és a használatát megtanulni, akkor válaszd az instant tanfolyamunkat, amelyben két estés kiscsoportos foglalkozás alatt együtt telepítjük a szerkesztőprogramot, és megtanítjuk a videószerkesztés alapjait.

Jelentkezem a 2017. szeptember 12. és 14. napokon, 17:30-tól 21:30-ig, munkaidő után tartandó instan Forgatás + Videókészítés tanfolyamra, melynek ára 19.800.- forint.

* kötelező mező
Fizetési mód

A szerző:

Fabini Piroska

videós újságíró, dokumentumfilm rendező, szakmai gyakorlatvezető (BA, MA)

Comments are closed.