Gyors online tanfolyam 1. rész

A VIDEÓSZERKESZTÉS ALAPJAI

Mi az a videószerkesztés?

A videószerkesztés során alakul a valamilyen eszközzel felvett videószerű alapanyagból fogyasztható videó.
Kivágjuk az unalmas részeket, feliratozzuk, zenét teszünk alá, a hangot és a képet igazgatjuk, fogyaszthatóbbá, izgalmasabbá tesszük.

Ingyenes videószerkesztő program?

Néhány dolognak érdemes utánajárnod, amikor találsz egy neked szimpatikus programot:
Ha teljesen szabadon felhasználható, vagy online, akkor nem készít-e vízjelet, saját oldalára linket a videóidra? Ha igen, gondold át, hogy jó-e ez Neked pl. egy saját tevékenységedet reklámozni kívánó videónál…
Megoldás lehet, ha pl. 30 napos próbaverziót kapsz egy jobb vágóprogramból, mert akkor profibb vágóprogramod lehet, de csak erre a korlátozott időre. Tehát rengeteg lehetőséged van az egyszerűtől a profi megoldásokig.

Van aki az ingyenes verziót nem időkorlátban adja meg, hanem határt húz a képfelbontásnál. Ha nem életbevágó nagy felbontású videókat készítened, hanem elég a HD 720 p,  akkor ez remek megoldás lehet. 

Ettől sok videószaki a kardjába dől,  de Te ne tedd, mert a videós tartalmakat egyre többen telefonon nézik, így nem biztos, hogy számottevően észreveszik a különbséget, Te viszont jóval előbbre vagy. Hidd el, ha érdekes a videód tartalma, akkor nem feltétlenül kell 4K-ban előadnod magad, mert a műszaki dolgokkal kapcsolatban elnéző lesz a közönséged.

Ezen kívül létezik nagyon sok online videóvágó program, ám az ingyenes verziójuk vízjellel látja el a vele készült videókat. Inkább szólok, csak mert ismerek olyat, aki 3 órát vágott a rendkívül vonzó Filmorával, mire  leesett neki, hogy a vízjeltől csak pénzért lehet megszabadulni.

Létezik mégis egy program, amelynek ingyenes verziója sem kitolás, és rengeteget tud, ez pedig a Lightworks: nekünk ez vált be a legjobban azok közül a programok közül, amelyeknek az ingyenes verzióját időkorlát nélkül használhatjuk.
Konkrétan egy közéleti portál videócsatornáját üzemeltetve egy évig ezt használtuk. Láthatóak a hanghullámok, többkamerás felvételeket is össze lehet vele szinkronizálni. Kiváló effektek vannak, és egyedi új effekteket is lehet kódolni, vagy a mások által írtakat a fórumjukról letölteni.

A célszoftverünk most tehát a Lighworks. Mielőtt letöltenéd, látogass el a www.lwks.com oldalra, és készíts magadnak egy felhasználói fiókot (user account), jobb oldalon fent a „Register” fülnél.

Majd töltsd le innen:  http://bit.ly/1GLkyU8, és telepítsd.
Ha kell a telepítéshez segítség, használd a következő videónkat:

1/1
Regisztráció

Projekt alapítása

Projekt: a programon belül itt rakod össze az alapanyagokból készre az adott filmedet. Új filmnél új projektet nyitsz. 

Importálás

Ez jelenti azt a folyamatot, melynek során az alapanyagaidat „behívod” a vágóprogramba, hogy dolgozhass vele.
Itt jön a képbe az alapanyag formátuma, ha az importálás során hibajelet küld Neked a vágóprogram, akkor érdemes próbálkoznod a konvertálással akár egy online konverterrel, vagy pl. a Freemake Video Converterrel.

Leggyakoribb kérdések importálásnál

Miért nem ismeri fel a videószerkesztő program az alapanyagot, amit importálni szeretnék?

Valószínűleg nem tudja a formátumát értelmezni, érdemes videó alapanyagnál mp4, hangnál mp3 formátumúra konvertálni.  Ez olyankor jöhet különösen jól, ha több különböző formátumú videó alapanyagot szeretnél összedolgozni. Konvertálásra például kiválóan alkalmas ingyenes szoftver a Handbrake Video Converter.

Mi az a konvertálás?

Átalakítást jelent. Olyankor alkalmazzuk pl., amikor egy zene vagy képanyag formátuma nem a célunknak megfelelő, például egy képanyag pdf-ből .jpg-vé, vagy egy hanganyagot wav-ból mp3-ba szeretnénk alakítani.
A különféle konvertálásokhoz nem feltétlenül kell ingyenes vagy fizetős alkalmazásokat telepítenünk. Számtalan kiváló online szolgáltatás is segíthet e feladatok elvégzésében.

Vannak persze korlátai az online konvertálásnak, hiszen egy hosszabb filmet, amelyik több GB méretű lehet, nem feltétlenül szerencsés online konvertálni (azaz előbb feltölteni az eredetit, majd letölteni a konvertált változatot). Ilyen esetekben jobb a gépen elvégezni a műveletet. (pl. a korábban említett Handbrake-kel)

Videóanyag: mp4-gyé alakítva a legtöbb program felismeri.
Kérdés lehet még:
a képarány – ezt ilyenkor már nem változtathatod, ezért érdemes ezt a felvételnél beállítani;
képkocka sebesség (fps): nem tragikus, ha nem egyeztetted előre, lehet konvertálással egységessé alakítani, ha pont ez lenne zavaró (ritka).
Hanganyag: mp3-má érdemes alakítani, ha az eredeti formátum nem jön be a vágóprogramnak.
Képek vagy .pdf:
Legjobb .jpg-be tenni, azt a legtöbb program vígan kezeli.
.pdf-nél előbb szét érdemes lapokra szedni, és utána a szükséges lapokat .jpg-vé alakítani.
egyszer egy pdf-ben lévő könyv képaanyagának felhasználásával kellett promó videót csinálnom, hát, megizzadtam, mire rájöttem, hogy legjobb, ha széttördeltem lapokra, és a szükséges lapokat konvertáltam egyenként .jpg-be, majd abból használtam, ami kellett.

A projektben lévő alapanyagaid kezelése:
Tarts saját érdekedben rendet itt, illetve érdemes abban a mappában is, ahol a számítógépeden az alapanyagaidat tartod! Legyen nevük az anyagoknak, vagy legalább a mappájuknak, amiről tudod, hogy miről van szó, honnan vannak, mikor vetted fel, melyik kamerával, stb.
Amíg kevés alapanyagból dolgozol, addig nincs nagy tétje a dolognak, de ahogy ügyesedsz, ez egyre fontosabb lesz. Ezt nem ragozom tovább, nehogy elbátortalanodj, de ezt vedd kérlek komolyan! 🙂


Szerkesztés
Most jön az igazán izgalmas rész! 🙂

A projekt könyvtárában lévő alapanyagokat elkezdjük használni.

A most következő videós tanamyaghoz a kacsás videók letöltési linkje:

https://pixabay.com/hu/videos/kacsa-term%C3%A9szet-madarak-v%C3%ADz-park-5764/
https://pixabay.com/hu/videos/kacsa-park-t%C3%B3-%C3%BAszni-vadkacsa-5320/
https://pixabay.com/hu/videos/kacsa-v%C3%ADz-%C3%BAsz%C3%A1s-vadvil%C3%A1g-term%C3%A9szet-2612/

IMPORTÁLÁS + SZERKESZTÉS ALAPJAI VIDEÓ

1.3

Feliratok készítése

1.4

Zene a videódhoz

Jogtiszta, ingyenes zenéket letölthetsz pl. a Youtube könyvtárából (belépsz egy gmail-esfiókoddal a youtube-ra, profil ikonnnál megnyomod, hogy alkotóstúdió, balra alul az egyik menüpont a „Létrehozás”, erre megnyílik a hangkönyvtár rengeteg ingyenes, kereshető zenével és hangeffekttel, sokuknál még forrásmegjelölés sem szükséges.
Letöltöd, ha szükséges esetleg konvertálod mp3-ra Freemake Video Converterrel, majd importálod, és a könytárból beemeled a videód alá, akár az A1 csatornára, vagy alapítasz egy új csatornát

1.5
Exportálás

Ez jelenti azt a folyamatot amikor a kész videódat szeretnéd kiszedni a vágóprogramból, és egy önálló fájllá átalakítani 

Az elkészült videószakaszaidat minél többször fésüld át, nézd meg újra és újra, hogy biztosan az készült-e el,  amit szerettél volna.

Javaslom hogy nagyon kritikus szemmel nézd meg később, érdemes akár aludni egyet a nyilvánosságra hozatal előtt és megnézni újra a videót friss szemmel, hátha van még olyasmi, amit szívesen módosítanál. 


Önállóan végzendő gyakorlati feladat


Pixabayről kert témájú videókból válassz ki 2-3-at, amelyeket össze tudsz történetté illeszteni. Vázlatosan írd is meg a kerettörténetet.
http://bit.ly/2jkHmRq
Szerezz hozzá zenét, és töltsd le a gmail profilodhoz tartozó youtube alkotói stúdió fiókkal, létrehozás, hangkönyvtár.
Szerkessz össze a videók letöltésével egy 30-60 mp-es filmecskét. Legyen címe (egyszerű főcím).
Készíts feliratot a videóra, a történetedet tedd érthetővé.
Legyen végcím.

A GYORS ONLINE VIDEÓSZERKESZTŐ TANFOLYAM részeit bejelentkezés után az alábbi linkeken találod:

1. rész

2. rész

3. rész

Szerző: Fabini Piroska

videós újságíró, dokumentumfilm rendező, szakmaigyakorlat-vezető (BA, MA)

Comments are closed.